Υπερήφανοι για την πορεία – Αυτοκριτική για τα λάθη

Submitted by nikosal on Thu, 10/10/2019 - 19:19

Η εποχή Πάιατ έχει τελειώσει, είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο ο Νίκος Φίλης: με μεγάλη προσοχή σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται πρέπει η Ελλάδα να επανακαθορίσει τις δικές της στρατηγικές και τακτικές και αναρωτήθηκε αν η χώρα μας θα μπορέσει να ορθώσει κάποια φωνή όχι «δονκιχωτικά», αλλά ρεαλιστικά για τη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη στάση των ΗΠΑ.

Παράλληλα μίλησε για τη ΝΔ που θέλει να σταματήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου NOVARTIS αλλά και τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που σωστά διευρύνεται.

~~~                    

Για τις ΗΠΑ και την Τουρκία

Για την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, που παρά τις ιδιομορφίες είναι κυρίαρχο κράτος, έχει τον οργουελικό τίτλο «πηγή ειρήνης» αν και πρόκειται για όξυνση της πολεμικής κατάστασης με νεκρούς και πρόσφυγες. Ένας πόλεμος δεν σβήνει με ένα άλλον πόλεμο. 

Ο Ερντογάν πήρε την απόφαση πιεζόμενος και από τα δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχει και θέλει να τους πάει εκεί, αλλά το κάνει αυτό γιατί έχει τις πλάτες των ΗΠΑ. Η ανάλυση της προηγούμενης διετίας σύμφωνα με την οποία υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μια εκ των πραγμάτων προνομιακή συνεργασία με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα είναι μια ανάλυση που δεν επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος και από τη γεωγραφία. Αν δει κανείς την έκταση των δύο χωρών και είναι φανερό ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό, προνομιακό συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω οικονομίας, λόγω πολιτικής, λόγω του ότι είναι κοσμικό κράτος με θρησκεία το Ισλάμ και όχι ισλαμική δημοκρατία.

Ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι άφωνη, αλλά πριν μιλήσουμε πρέπει να σκεφτούμε τι θα αλλάξουμε. Υπάρχει ανάγκη αναπροσανατολισμού ορισμένων επιλογών που έγιναν τα τελευταία χρόνια με βάση την επιβεβλημένη από την Αμερική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε σύγκρουση Τουρκίας – ΗΠΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στους συσχετισμούς δύναμης που μεταβάλλονται και στην ανάγκη να ξανασκεφτούμε πολλά πράγματα: όχι με την πεπατημένη και τις αδράνειες του παρελθόντος αλλά «όπως εκπλήξαμε θετικά ως κυβέρνηση λύνοντας το Μακεδονικό, αξιοποιώντας συσχετισμούς διεθνείς, διαθέσεις εσωτερικές πρέπει να δούμε και στο Κυπριακό πως θα αναδείξουμε την πλευρά της επίλυσης και δεν θα διολισθήσουμε -όπως θα ήθελαν κάποιοι, ευτυχώς όχι η κυβέρνηση επί του παρόντος- στην πλευρά της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής».

«Η εποχή Πάιατ που μπαινόβγαινε παντού και έδινε υποσχέσεις κτλ. έχει τελειώσει. Η αμερικανική πολιτική αναπροσανατολίζεται στα παραδοσιακά της δόγματα για την περιοχή. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες, παντού, αναδεικνύοντας δικά μας ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες διεθνείς και εσωτερικές»

«Ο Πομπέο ήταν χαρακτηριστικός αυτής της πολιτικής αναπροσαρμογής εκ μέρους του Τραμπ για την περιοχή» σημείωσε ο βουλευτής. Και τόνισε «δεν αισθάνομαι υπερήφανος όταν ακούω πως κάποιοι σύντροφοι είπαν ότι η τωρινή κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα», δηλ. από την πολιτική που είχε κάνει η δική μας κυβέρνηση, «γιατί εμείς κάναμε πολιτική εξαναγκασμένοι από μια πραγματικότητα η οποία όμως τώρα σε μεγάλο βαθμό αλλάζει και πρέπει να αλλάξει και αυτή η πολιτική».

Ο Ν. Φίλης μίλησε για το ΝΑΤΟ που ξεκάθαρα συναινεί στην επέμβαση στη Συρία –αφού μάλιστα η Τουρκία χρησιμοποιεί όπλα που της παρέχει– και αναρωτήθηκε αν η χώρα μας θα μπορέσει να ορθώσει κάποια φωνή όχι δονκιχωτικά αλλά ρεαλιστικά καθώς επιλογή της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι η αναζωπύρωση του πολέμου στη γειτονιά μας. «Δεν θα πάψει το κύμα των προσφύγων επειδή θα αποπειραθεί να στείλει ο Ερντογάν, με τη βία κιόλας, τα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Τουρκία στη βόρεια Συρία όπου θα είναι ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας» σημείωσε ο βουλευτής.

Πρέπει να κουβεντιάσουμε σοβαρότερα τα ζητήματα και όχι με όρους εφημεριακής και τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Κατ΄ ευφημισμόν ανεξάρτητη η δικαιοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξ υποχρεώσεως» έχει κάνει την επιλογή να ξεκινήσει μια ιστορία εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου λόγω της επιμονής του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο ίδιος θα προτιμούσε να τελειώνει αυτή η υπόθεση: δημαγώγησε προεκλογικά, έκανε το παν να πείσει το εκλογικό σώμα χρησιμοποιώντας «στοιχεία» που δεν διέθετε και κατά τρόπο επικίνδυνο για τη λειτουργία των θεσμών, κέρδισε τις εκλογές -θα ήθελε τώρα να τα ξεχάσει όλα αυτά. Δεν μπορεί. Η τακτική του, αυτό το παιχνίδι με τους θεσμούς, αφήνει πίσω του επικίνδυνα κατάλοιπα. Και είναι σαφές ότι σε αυτό το παιχνίδι η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, έστω και με την εικόνα των άδειων εδράνων. Οι βουλευτές - μέλη της προφανώς συμμετείχαν κατόπιν στην ψηφοφορία.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει με την τακτική της η κυβέρνηση ότι δεν κάνει απλώς παιχνίδι με τους θεσμούς, που φυσικά αυτό είναι το μείζον, αλλά θέλει επίσης μέσα από τη διερεύνηση των υποτιθέμενων ευθυνών του Παπαγγελόπουλου να σβήσει την εξέταση για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Μέσα από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, συνέχισε ο Ν. Φίλης, θα δούμε για πρώτη φορά δημόσια, όχι μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, αλλά ανάμεσα σε παράγοντες της Δικαιοσύνης... Φοβούμαι ότι θα υπάρξει μια εικόνα ακραίου εξευτελισμού, δυστυχώς. Που όμως θα βοηθήσει την κοινή γνώμη να αντιληφθεί ότι η Δικαιοσύνη είναι και αυτή ένας θεσμός που διαπερνάται από αντιθέσεις πολιτικές και άλλες, ένας θεσμός που σπαράσσεται από διαμάχες και κυκλώματα, εν κατακλείδι ένας θεσμός ουδόλως «ουδέτερος». Θα φανεί αυτό. Θα γίνει αντιληπτό ότι ανεξάρτητη είναι μόνο κατ' ευφημισμό.

Και αυτά συμβαίνουν γιατί μέσα στη Δικαιοσύνη υπάρχει το κράτος των δικαστών. Το αντιμετώπισε με την πολιτική που ακολουθούσε σε διάφορα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ και εμποδίστηκε από το να προχωρήσει ορισμένα πράγματα. Έστω τώρα, με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν κάποια «αποκαλυπτήρια» για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, το κράτος των δικαστών, το κράτος της Δεξιάς -και όλο το παλιό πολιτικό σύστημα που σήμερα μας κυβερνάει ξανά.

Κι αυτό το λέω χωρίς να κάνω γενικεύσεις, δεν είναι όλη η Δικαιοσύνη έτσι, απλώς παθογένειες επισημαίνω, κατέληξε για το θέμα ο βουλευτής. 

Σωστή η διεύρυνση

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής και ένταξης πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ». Είναι άνθρωποι που παρακολουθούν το κόμμα πολλά χρόνια και όχι ψηφοφόροι της τελευταίας κάλπης. Είναι ενεργοί πολίτες αριστερής προδιάθεσης και όχι άνθρωποι που απλώς τους κινεί ο φόβος προς τη Δεξιά, σημείωσε ο βουλευτής. Έχουν αντίθετα κάτι περισσότερο. Ένα στίγμα, μια ιστορία, μια παράδοση αριστερής αντιμετώπισης της δεξιάς πολιτικής.

Σωστά μπαίνουμε στη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ανανέωσης, αλλαγής ορισμένων στοιχείων, τίποτα δεν είναι αναλλοίωτο. «Αλλά αυτό που πρέπει να μείνει αναλλοίωτο είναι αριστερή φυσιογνωμία» σημείωσε ο βουλευτής.

H συζήτηση για την οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έπεται, να πάει μαζί με τη συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα, γιατί πρώτα είναι το πολιτικό και μετά το οργανωτικό όταν συζητάμε. Πρέπει να κάνουμε αποτίμηση της πορείας μας, διότι όπως είπε, πολλά κατορθώσαμε ως διακυβέρνηση και τα πιστωθήκαμε θετικά από τον κόσμο, με το 31,5%  μάλιστα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. «Αλλά πολλά από όσα εφαρμόσαμε δεν ήταν η πολιτική μας, μας την επέβαλαν. Τώρα βγαίνουμε από τους καταναγκασμούς αυτούς, τους μνημονιακούς, και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας και να συστηθούμε ξανά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που δεν ξέρουν πως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015».

Ο Ν. Φίλης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανασυστηθεί ως μια σύγχρονη αριστερή δύναμη που να αναγνωρίζει και τα λάθη της: «πώς θα εξηγήσουμε την ήττα αν δεν έχουμε κάνει κανένα λάθος; ή αν δεν συζητήσουμε για κάποια από τα θετικά στοιχεία της πολιτικής μας που δεν καταφέραμε να τα καταστήσουμε σαφή στην κοινωνία;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής και τόνισε αποτίμηση δεν σημαίνει ότι θα βγάλουμε τα μάτια μας, σημαίνει ότι θα επιβεβαιώσουμε αυτό που πρέπει είναι μια σύγχρονη Αριστερά, μια δύναμη που δεν φοβάται την κριτική και την αυτοκριτική, αντιθέτως τα θεωρεί θεμέλια για να μπορέσει να προχωρήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού και τις δημοκρατικές κατακτήσεις.

~~~

Το ρεπορτάζ του σταθμού, μαζί με το πλήρες ηχητικό απόσπασμα, εδώ.