Απέναντι στη ριζοσπαστική Δεξιά, τι;

Submitted by nikosal on Sat, 20/06/2020 - 11:23

Ο Νίκος Φίλης μίλησε στον δημοσιογράφο Άγγελο Καλοδούκα και στο left.gr:

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις εκλογές, ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο εμπεριέχει και μια εντολή του λαού: Να αλλάξουμε για να επιστρέψουμε. Πρέπει να υπάρξει προγραμματική, τολμηρή ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως συνέχεια της περιόδου διακυβέρνησης. Αντίθετα, να αποκτήσουμε ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, διότι -μη γελιέστε- και η Δεξιά ριζοσπαστική είναι από τη δική της πλευρά.

Όταν λοιπόν η Δεξιά δίνει έναν ιδεολογικό αγώνα και πάνω σε αυτόν οικοδομεί τις δικές της ανατρεπτικές, αντικοινωνικές πολιτικές, πρέπει και εσύ, από τη δική σου πλευρά, να φτιάχνεις ένα μέτωπο ιδεολογικό επί τη βάσει του οποίου θα οικοδομήσεις τη δική σου αριστερή, ανατρεπτική, μεταρρυθμιστική, πολιτική.

Ακόμα και στη Γερμανία το κόμμα που ανεβαίνει αυτή τη στιγμή, οι Πράσινοι, είναι ένα κόμμα ριζοσπαστικό. Με τις αντιφάσεις του, όπως όλοι αντιφατικοί είμαστε, αλλά πάντως ένα κόμμα εναντίον της κεντρώας συναίνεσης. Σε προγραμματικό επίπεδο μπορεί να υπάρξουν συγκλήσεις ανάμεσα στην Αριστερά, την οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα. Και όταν λέω Αριστερά, εννοώ αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, ιστορική Αριστερά, Πράσινους και κοινωνικά κινήματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη, βίντεο και σχετικό ρεπορτάζ του left.gr, εδώ.