Να δοθούν οι υποτροφίες στους 414 επιτυχόντες

Submitted by nikosal on Fri, 03/07/2020 - 09:42

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και 46 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από τη χορήγηση υποτροφιών 414 επιτυχόντων φοιτητών, μελών μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Οι 414 φοιτητές, είχαν συμμετάσχει σε προκήρυξη του ΙΚΥ για χορήγηση υποτροφίας. Συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα επιλεγέντων μετά από ένστασή τους και κλήθηκαν -κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου- να υπογράψουν σύμβαση με το ίδρυμα, όπως κι έπραξαν.

Και ενώ ανέμεναν την έναρξη καταβολής της υποτροφίας, πληροφορήθηκαν δια του Τύπου ότι δεν εντάσσονται τελικώς στο πρόγραμμα, με αιτιολογία τη μη δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκεκριμένης προκήρυξης, στο τμήμα που τους αφορά, από πόρους της ΕΕ.

Είναι δυνατόν, αναρωτιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, να χάνουν την υποτροφία τους 414 φοιτητές που ανήκουν στις πιο ευπαθείς οικογένειες; Ακόμα και αν δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δαπάνη από από πόρους της ΕΕ, είναι τόσο περιορισμένο το ύψος της που κρίνεται απαραίτητο και ανθρώπινο να δοθεί λύση, ακόμα και με εθνικούς πόρους.

Κάθε άλλη εξέλιξη θα έθιγε τους φοιτητές αλλά και το κύρος του Ιδρύματος -αφού αυτό έχει υπογράψει ήδη τις συμβάσεις.

~~~

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, μαζί με τα ονόματα των βουλευτών που την υπογράφουν:

Αθήνα, 01 Ιουλίου 2020

Ερώτηση

Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 ΘΕΜΑ: «Μη καταβολή υποτροφιών σε φοιτητές που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με το ΙΚΥ»

Τον αποκλεισμό από τη χορήγηση υποτροφιών φαίνεται να επιφυλάττει το υπουργείο Παιδείας σε 414 φοιτητές μέλη μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Οι 414 φοιτητές είχαν συμμετάσχει με αίτησή τους σε προκήρυξη του ΙΚΥ για χορήγηση υποτροφίας, στο πλαίσιο της συγχρημα-τοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) - Δεύτερος Κύκλος».

Αρχικώς οι 414 δεν συμπεριλήφθηκαν στον πίνακα επιλεγέντων φοιτητών λόγω υποβολής δικαιολογητικών με ελλείψεις ή λάθη. Μετά όμως την εξέταση των σχετικών ενστάσεών τους από το ΙΚΥ, οι εν λόγω φοιτητές συμπεριλήφθηκαν στον συμπληρωματικό πίνακα επιλεγέντων υποψηφίων. Ακολούθως, υπέγραψαν με το ΙΚΥ, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, τη σχετική σύμβαση για τη χορήγηση υποτροφίας και κατέθεσαν τα απαιτούμενα από τους όρους της σύμβασης έγγραφα. Κι ενώ ανέμεναν την έναρξη καταβολής της υποτροφίας, πληροφορήθηκαν δια του Τύπου ότι απεντάσσονται από το πρόγραμμα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση λόγω πανδημίας έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση, είναι καθήκον του υπουργείου Παιδείας να αναζητήσει την κατάλληλη λύση για 414 φοιτητές που ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, όπως τονίστηκε παραπάνω.

Ειδικά, το ΙΚΥ είναι ένας καταξιωμένος θεσμός της ελληνικής Πολιτείας. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίστηκε η παρουσία του και η στήριξη που κατάφερε να παράσχει σε χιλιάδες υποτρόφους. Αρνητική συνεπώς εξέλιξη στην υπόθεση θα έθιγε τους φοιτητές και το κύρος του Ιδρύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποια ενέργεια θα προβεί προκειμένου να καταβληθούν οι υποτροφίες στους 414 φοιτητές από συγχρηματοδοτούμενους ή, αν αυτό κρίνεται μη εφικτό, από εθνικούς πόρους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νίκος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυγέρη Θεοδώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργιος, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Παπαχριστόπουλος Θανάσης, Ραγκούσης Γιάννης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος.